Samma skyldigheter och rättigheter – en självklarhet för de flesta av oss

Expressen lyfte igår masken på masken på flera av de identiteter som skriver på Avpixlat och flera av dem visar sig vara politiker för Sverigedemokraterna och avslöjandena har fortsatt idag. Jag tycker det är jättebra för jag kan inte med ord beskriva hur otroligt lågt, fegt och löjeväckande jag tycker att det är med människor som väljer att offentligt arbeta för en sak och sedan i det fördolda, utan att stå för sitt eget gift, sprider helt andra budskap.

Kan vi inte försöka lyfta fram gemensamma några grundläggande principer som självklara?

  1. Om man väljer att engagera sig politiskt så gör man det för att man är missnöjd med hur samhället ser ut.  Det är en ovärderlig möjlighet och rättighet men det medför också skyldigheter oavsett vilket parti man än väljer att engagera sig för.  För mig dör respekten i samma sekund man väljer att framföra sina åsikter anonymt vare sig det sker på gator eller på nätet. Om man väljer att acceptera ett förtroendeuppdrag så accepterar man samtidigt att de egna åsikterna kring samhället är offentliga.
  2. Det kommer sannolikt hända att andra människor har en helt annan uppfattning. Det är helt ok och det får man ta och i så fall argumentera för sin sak. Ingen – oavsett partifärg – ska däremot behöva utsättas för hot, våld eller annat elände för att hen är politiskt aktiv. Vi behöver människor som är villiga att lägga sina dagar, kvällar och helger på att samhället ska bli bättre istället för att umgås med familj, vänner och annat som tillför livet värde.
  3. Samma skyldigheter och rättigheter gälla politiker från alla partier. Och nej, det är inte synd om någon ur den allt mer omfattande skara av företrädare för SD som ertappats med att agera eller uttrycka sig på ett sätt som få andra politiska företrädare skulle drömma om.
  4. Alla människor har samma värde oavsett religion, bakgrund, ålder, funktionsförmåga, sexuell läggning, etc. Om någon jämställer andra med apor eller önskar livet ur barn som mår förskräckligt dåligt så handlar det inte om dåligt omdöme eller att man ”triggas” av det som händer i det sammanhang man befinner sig utan om att man ser ner på den andre. Det är svårt att göra gott för människor man inte vill ha att göra med. Föreställ er bara att någon politiker skulle komma på tanken att driva att kommunens (eller landets) äldre skulle skickas någon annanstans för att en del av dem medför kostnader.  Det vore nog inte någon vidare värst framgångsrik valfråga, eller hur?

Nej, Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst och så länge de inte förväntas leva upp till samma skyligheter och möts av samma förväntningar som andra så har de inte heller förtjänat rättigheterna. För mig är det självklart att alla partier ska granskas på samma sätt och att vi som befinner oss i, bor i och jag är övertygad om att vårt Sverige, förlorar på att deras budskap skiljer sig markant beroende på om det presenteras offentligt eller i skydd av feg anonymitet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s