Maten på sjukhusen är bara liten pusselbit på vägen bort från undernäring

En undersökning vid Karolinska sjukhuset som SvD presenterade igår visar på att situationen har förbättrats men att fyra av tio patienter som kom in till sjukhuset dagen för mätningen var eller löpte en hög risk att bli undernärda. Knappast siffror att skryta om alltså och vi vet sedan tidigare att undernäringen bland äldre är ett allvarligt och utbrett problem så hade man i mätningen bara fokuserat på de äldre så hade vi sannolikt sett ett ännu mörkare resultat.

pastaUnder de senaste åren har maten på sjukhusen diskuterats ivrigt och det med all rätt för det är en viktig fråga både utifrån att den bidrar till hälsa och livskvalitet. Jag tror att den viktigaste konsekvensen av det är att maten inte längre bara ses som näring utan att måltiden – mycket tack vare Anna Starbrink – uppvärderats till att rymma fler värden än som källa till näring. Lika mycket fokus har hamnat vid att maten också måste presenteras på ett sådant sätt och i situationer när den som ska äta faktiskt är hungrig.

Dessbättre tillbringar de flesta av våra äldre väldigt lite tid av sitt liv på akutsjukhusen vi v mer behöver prata mycket mer om hur det fungerar innan och efter det att försämringen är ett faktum. Många av de äldre jag träffa pratar om ensamhet och hur tråkigt det är att äta på egen hand. Bättre möjlighet att styra vilket stöd man vill ha av hemstjänsten och möjlighet att få en bit att äta i olika mer sociala sammanhang såsom vid dagcentraler skulle kunna underlätta för några. En god tillgång till friskvårdsaktiviteter som stimulerar aptiten och ger styrka fungerar för andra och en fysisk miljö som är tillgänglig för alla ökar förutsättningarna för mer fysisk aktivitet och därmed också mer aptit.  Själv tror jag också att det skulle kunna fylla en funktion att höja gränsen för antalet färdtjänstresor just för att göra det lättare att komma hemifrån, till aktiviteter och till vänner, i syfte att underlätta för äldre att fortsätta leva ett så aktivt liv som möjligt. Eftersom ett viktigt skäl till att äldre slutar äta är att de faller ner i depression tror jag att förbättrade möjligheter att fortsätta fylla livet med liv bidrar till en bättre aptit och därmed också hälsa.

Folkpartiet har tagit fram ett antal förslag med målsättningen att stoppa undernäringen bland äldre och som du kan läsa mer om här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s