Fysisk aktivitet på recept för rörelseglädje och hälsa

I dag gjorde jag mitt premiärframträdande som ordförande för beredningen för Folkhälsa och psykiatri i samband med en superintressant och viktig konferens om Fysisk aktivitet för barn och unga.

Det här är ungefär vad jag sa:
Vi vet idag att fysisk aktivitet är en av de viktigaste åtgärderna som finns både när det gäller att förebygga och behandla sjukdom. Vi vet också att fysisk aktivitet har en bevisad effekt vid en mängd olika tillstånd, allt ifrån stress, depression och ångest till livsstilssjukdomar såsom diabetes typ två, övervikt och fetma till hjärt och kärlsjukdomar. Effekterna får vi oavsett ålder eller träningsvana och på samma sätt som det aldrig är för sent att börja med fysiskt aktivitet så är det heller aldrig för tidigt. Däremot rekommenderas inte fysisk aktivitet på recept till barn som inte börjat skolan.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder håller nu på att införas inom vården och fysisk aktivitet på recept är också ett prioriterat område i de nationella riktlinjerna. Användandet av fysisk aktivitet på recept, har också ökat kraftigt inom vården i Stockholms län, nästan fyrdubblats faktiskt sedan 2008. Det tycker jag är oerhört glädjande! Landstinget har också en en stor expertkunskap för att också stödja andra aktörer till exempel skolhälsovården i länet för att arbeta hälsofrämjande.

Fysisk aktivitet på recept – ofta förkortat FaR – kan ordineras både i förebyggande och i behandlande syfte och inom sjukvården förskrivs fysisk aktivitet på recept både som komplement till och som ersättning för läkemedelsbehandling. FaR är en del av det totala arbetet med livsstilsförändringar och syftar ytterst till att permanent öka individens fysiska aktivitet.

FaR består ofta av en skriftlig ordination, motiverande samtal och planerad uppföljning och precis som vid all annan vård och behandling är det viktigt att ordinationen är individuellt anpassad och att aktiviteten utformas utifrån individens önskemål, behov och förmåga. Det finns en mängd olika aktiviteter att välja på både enskilt och i grupp till exempel naturpromenader och scouter, ridning, simning, yoga, friskis och svettis, korpaktiviteter, rugby och många, många fler.

I en undersökning som landstinget presenterade i mars 2014 framkom att nästan hälften av kommunerna i Stockholms län arbetar med fysisk aktivitet inom elevhälsan. Undersökningen visade att det fortfarande är relativt få skolsköterskor och skolläkare som skrivit ut recept på fysiskt aktivitet, bara tio procent, men glädjande nog svarade 65 % av de som arbetar inom elevhälsan att de var intresserade att arbeta med fysisk aktivitet på recept och intresset för utbildning inom området var nästan lika stort.

image

Det finns många bra exempel från olika delar av landet på hur man kan arbeta med fysisk aktivitet inom elevhälsan. De elever som fått en förskrivning på fysisk aktivitet är vanligen elever med hälsoproblem eller med olika diagnoser men också elever som inte är tillräckligt fysiskt aktiva och rörde sig minst en timme per dag.
Anledningar till receptet var trötthet, dålig sömn, spänningshuvudvärk, värk från t.ex. rygg och knän, övervikt, elever som besvärades av psykisk ohälsa eller var ängsliga, oroliga eller hade dåligt självförtroende.

Skolsköterskorna upplevde att tre månader är en lagom tid att komma igång med fysisk aktivitet. Man pekade också på vikten av samarbete med idrottslärare och övrig personal på skolan. Föga förvånande upplevde många att det vara en särskild utmaning att nå det elever som verkligen behöver ägna sig åt fysisk aktivitet. Här finns det mycket att göra!

Så här efter konferensen där bland andra Jenny Sydhoff pratade om arbetet med övervikt och fetma, Cecilia Lindholm och Ann Hafström från CeFam (på bilden) pratade om utvecklingen inom fysisk aktivitet på recept och Örjan Eklblom vid Åstrandslaboratoriet vid GIH pratade om forskningsläget när det gäller fysisk aktivitet bland barn och unga så är jag än mer övertygad om att det här med att stimulera till fysisk aktivitet är en av de absolut viktigaste saker saker vi kan göra för att skapa förutsättnignar för en friskare befolkning. Och självklart, barnen får vi inte glömma bort för de goda vanor som vi etablerar som barn har goda förutsättningar att ligga kvar också när vi blir äldre.

Annonser

En reaktion på ”Fysisk aktivitet på recept för rörelseglädje och hälsa

  1. Pingback: Intensiv upptakt för nya spännande uppdrag | Jessica Ericsson (fp)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s