Järva Unga, en unik verksamhet slår upp dörrarna

Det är inte helt plättlätt att få det stöd man behöver om man är ung och har problem med både psykisk ohälsa och med risk- eller missbruk. I ett försök att hitta bättre vägar för att både fånga upp och hjälpa de ungdomarna och unga vuxna mellan 16 och 25 år som har just den här problematiken, har nu Järva Unga specialistcenter slagit upp portarna i Kista. Nu kommer det bli lättare för de yngre i Järvaområdet att få stöd när och där de behöver den vilket ökar förutsättningarna för att fler ska kunna komma ut i vuxenlivet som hela individer.

IMG_0032IMG_0036IMG_0031

Lokalerna är ljusa och fräscha med både blommor och konst på väggarna, som konstnärer från Fryshusets gymnasium, däribland Danilo Bähren Diaz och Anton Ullenius Wretman på bilden, bidragit med (det är Anton som gjort tavlan på fotot).

Hela miljön signalerar välkommen, vilket inte alltid är den första känslan som slår mig när jag besöker en vårdgivare. Just för den här målgruppen, det vill säga personer vars sjukdom inte sällan påverkar självbilden och där det inte bara känns som det finns vinster med behandlingen, är det kanske lite extra viktigt att miljön är varm och tilltalande.

Järva Unga är ett samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin, Maria Ungdom och den lokala beroendevården som syftar till att skapa ett bättre samordnat stöd för ungdomarna just utifrån deras behov. Genom att fler aktörer samverkar tätt så kommer insatserna som behövs kunna göras parallellt och patienten kommer inte behöva gå mellan olika mottagningar för att få vård. Det känns bra tycker jag och jag hoppas helt klart på fler samarbeten av den här typen, där man knyter samman vården runt individen istället för att individen ska slå knut på sig själv för att få det stöd hen behöver.

I projektet samarbetar privata och landstingsdrivna verksamheter med Praktikertjänst Psykiatri, Järvapsykiatrin, Beroendecentrum Stockholm, Maria Ungdom och Prima Järva. Det är något nytt som vi kommer få se mer av. Det ska därför bli jätteroligt att följa hur mottagningen utvecklar sig och hur patienterna upplever samarbetet och vården. Jag har som på känn att det kommer bli riktigt, riktigt bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s