Spårväg syd – så snart som möjligt och så lång som möjligt

Under dagens landstingsfullmäktige var jag uppe i min första trafikdebatt. Otippat gav det lite mersmak. Gunilla Roxby Cromvall (V) hade lagt förslag om en förstudie om Spårväg Syds förlängning sträckorna Älvsjö-Östberga-Tvärbanan och Älvsjö-Skarpnäck. Jag är inte mot förslaget som sådant, tvärtom, det kommer behövas. Däremot ser jag det inte som realistiskt under de närmaste åren. Det här är vad jag svarade:

 

Här om dagen hörde jag en man säga att det enda som skiljer en vision från en hallucination är graden av realiserbarhet. Jag säger inte att en vidare förlängning av Spårväg Syd också efter Älvsjö skulle falla in under den senare kategorin men vi som sitter här har den där lilla tråkiga detaljen med budgeten att ta hänsyn till.  Utifrån det perspektivet känns en förlängning tämligen visionär.

Vårt fokus ligger därför på att Spårväg Syd ska komma på plats i form av spårväg hela vägen från Flemingsberg till Älvsjö. Den delen är oerhört viktig, inte bara för Huddinge utan för hela södra länet och hela regionen.

Det digitala samrådet som hållits visar på ett stort intresse och den stora majoriteten av de svarande var oerhört positiva. Att ta sig på tvärsen över länet är idag oerhört tidskrävande och är ofta förknippat med flera byten mellan trafikslag vilket gör att människor avstår kollektivtrafiken till förmån för bilen. Förutom att det är dåligt för vår miljö så försvårar det tillvaron för alla de kvinnor, för det är i första hand kvinnorna, som åker kommunalt.

En välfungerande infrastruktur i form av spårbunden kollektivtrafik är en nödvändighet om södra länet ska fortsätta utvecklas och bidra till de utmaningar vi har att möta i länet i stort. Spårväg syd mellan Flemingsberg och Älvsjö är därför en av de viktigare pusselbitarna i framtidssatsningen. Med den knyts flera utvecklingsområden ihop vilket skapar förutsättningar för en högre exploateringsgrad med fler bostäder och arbetsplatser.

Spårväg syd har också ett stort symbolvärde både som satsning på Södra länet, som allt för ofta hamnar på undantag, och för att slå fast att bättre tvärkommunikationer behöver ordnas för att vi ska kunna möta framtidsutmaningen med fler människor som behöver ta sig mellan olika punkter i länet för att kunna arbeta och leva. Utan tvärkommunikationer kommer de att fortsätta att svära över trafikköer allt medan deras bilar spyr ut avgaser. 

Precis som ni vill jag ha allt men till skillnad från er så inser jag att plånboken förr eller senare kommer eka tom oavsett hur välfylld den än är från början. Därför ligger mitt fokus vid den del av Spårväg Syd som är realiserbar i närtid, från Flemingsberg till Älvsjö, och så snart det finns förutsättningar så kommer jag gladeligen att stötta en förlängning. 

Jag hoppas förutsättningarna kommer långt snabbare än vad jag tror.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s