Sexuella övergrepp hör inte hemma i vården

Antar att fler än jag tittade på Kalla fakta om hur det förekommer att vårdgivare utför oskuldsundersökningar. Det är minst sagt skamligt att det förekommer att vårdgivare utför sådana övergrepp på unga kvinnor av en mängd olika anledningar och trots att det är omöjligt att se om någon haft sex eller inte.

Om en läkare tillfrågas om en oskuldsundersökning från en anhörig torde det givna svaret vara en orosanmälan om det handlar om någon som ännu inte är myndig och en ingående lektion i både mänskliga rättigheter och anatomi – inte ett intyg. Det gör mig innerligt upprörd att det finns läkare som är villiga att utföra hokuspokusundersökningar som de vet helt saknar vetenskaplig grund och dessutom utgör regelrätta övergrepp. Jag utgår från att flera vårdcentralschefer omgående diskuterar hur de på just deras vårdcentral tänker säkerställa att sånt här elände inte förekommer hos dem så att patienterna fortsättningsvis kan förvänta sig att bli bemötta och behandlade som individer istället för objekt. Anna Starbrink har också lyft upp till hälso- och sjukvårdförvaltningen att vara tydliga gentemot vårdgivarna i att oskuldskontroller är inte en del av uppdraget för verksamheter som arbetar med uppdrag och finansiering från Stockholms läns landsting. Det är bra för uppenbart behövs den tydligheten.

Jag kan förstå det problematiska i att möta en ung individ som själv vill ha ett intyg av rädsla för vad som annars skulle kunna hända men de måste kunna förvänta sig stöd av vården inte en ytterligare integritetskränkning i form av en hokuspokusundersökning. Själv skulle jag önska att dessa unga kvinnor istället fick information om Origos verksamhet för unga mellan 13-26 år som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Jag skulle också önska att vårdgivarna tog kontakt med Origo (www.origostockholm.se) som också vänder sig till yrkesverksamma som arbetar med målgruppen.

Självklart skulle en lag som förbjuder den här typen av ingrepp vara av värde men samtidigt, visst är det för skamligt att vi inte kan förvänta oss att alla läkare har en tillräcklig etisk kompass för att ställa upp och utföra övergrepp även om lagstiftning saknas? Det har de till syvende och sist på väldigt många andra områden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s