Mottagningen för våldtagna män väcker internationellt gensvar

I förra veckan slog mottagningen för våldtagna upp sina dörrar på Södersjukhuset. Mottagningen har redan funnits några år men sedan en knapp vecka kan nu också män och transpersoner som utsatts för en våldtäkt få ett riktigt bra bemötande, en riktigt bra vård med fokus på både fysiska och psykologiska skador samt få stöd i att  anmäla det brott de utsatts för till polisen.

Egentligen är det så självklart: män och transpersoner utsätts också för det vedervärdiga brott som en våldtäkt innebär och då måste de dels veta vart de kan vända sig och dels kunna förvänta sig en riktigt, riktigt bra vård.  Det handlar inte bara om att göra rätt där och då utan också om att skapa förutsättningar för att den som drabbats av en våldtäkt ska kunna komma vidare i livet trots det trauma hen gått igenom. Vi vet att många skuldbelägger sig själv och att stigmat är omfattande – inte minst bland män – vilket är fruktansvärt eftersom det aldrig är den drabbades fel att hen utsatts för ett allvarligt brott. Det gör det än mer viktigt att bemötandet blir bra.

Att mottagningen är viktig visar också den internationella uppmärksamheten nyheten om invigningen av mottagningen för våldtagna. Den visar sig också vara tämligen unik. Själv har jag idag pratat med irländsk radio om mörkertal när det gäller anmälningar av våldtäkter, stigmatisering och självförebrådelser samt att alla människor som utsätts för en våldtäkt självklart ska ha rätt till en riktigt bra och varm vård som ger förutsättningar för både fysisk och psykisk läkning och förklarat att jag hoppas att de inom kort kommer att följa efter vårt exempel.

Skriver om mottagningen gör också: Daily Mail, Metro UK och the Local

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s