Nu är den här: flyttdagen med stort F!

Äntligen!, skulle jag vilja säga. NKS, eller Nya Karolinska i Solna har debatterats och diskuterats sedan långt innan jag kom in i landstinget och beslutet om bygget togs på ett av de sista sammanträdena innan jag blev invald. Sedan dess har vi framförallt fattat ett stort antal beslut om att fylla sjukhuset med inte bara den bästa utrustning som står att finna utan också att göra det i avtal som rymmer möjligheter att utveckla tekniken ytterligare. Som de flesta andra har jag varit på byggarbetsplatsen och förundrats över hur avancerat och genomtänkt bygget är. Men fram till nu har NKS varit lite av ett abstrakt begrepp för de absolut svårast sjukaste patienterna.

Nu är det inte det längre. Idag har de första 20 patienterna och personal från hjärt-, lung- och thoraxverksamheterna på plats i de nya lokalerna och flytten har gått bra och allt har flutit på som planerat. Nästa söndag är det dags för nästa flyttomgång. Då kommer delar av Astrid Lindgrens barnsjukhus och barnakutmottagningen flytta in.

Övriga verksamheter kommer finnas på plats först 2018 då hela det nya sjukhuset är färdigbyggt. Då kommer också psykiatrin ha sin givna plats på NKS. För mig har den delen varit viktig för vi måste kunna möta människors behov på ett bra sätt oavsett om de lider av fysisk eller psykisk sjukdom. Självklart påverkas de personer som drabbas av de svåra tillstånd som kommer behandlas vid NKS också psykiskt av sitt fysiska tillstånd. På samma sätt kan personer med svår psykisk sjukdom mycket väl drabbas av fysisk ohälsa och då måste vården kunna möta hela människan snarare än bara det mest uppenbara tillståndet. För mig är det organiseringen i vårdteman som diskuterats sista veckan handlar om: att kunna möta patienterna som hela individer istället som spridda diagnoser som ska placeras in i vårdorganisationen med olika kliniker och avdelningar. Jag hoppas och tror att det kommer bli en framgångsfaktor för helt klart, vi har inte varit tillräckligt bra att möta patienternas behov med den organisation av vården som vi traditionellt sett arbetat utifrån.

Jag länkar till Karolinskas sida där du kan läsa mer och gå på en rundvandring i sjukhuset och också den senaste nyheten från flytten.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s