Dagens sämsta nyhet

 

Vi har ett läkemedel vi vet räddar liv, som saknar biverkningar och som man inte blir beroende av. Det är också lätt att ge och kostar inte heller någon förmögenhet. Snarare tvärtom. Trots det säger Läkemedelsverket nej till att vi får använda oss av det.

Det handlar om att nässprayen Naloxon är att nässprayen är tänkt att delas ut till en annan person än den som själv tar överdosen. Det är precis det som är finessen: kan vi dela ut det till människor som riskerar stöta på en person som tagit en överdos, till exempel polis, väktare, fältarbetare eller till andra personer i missbruk så kan de lätt och snabbt ge nässprayen.  Sprayen häver överdosen och gör så att personen snabbt kommer igång med andningen igen, redan innan ambulans hunnit fram. De minuterna man sparar där innan sjukvårdspersonal är på plats kan vara skillnaden mellan liv och död eller ett liv med kroniska hjärnskador eller andra besvärliga skador .  Att det också minskar den psykiska stressen för den som hittar personen som tagit en överdos som då skulle kunna kan hjälpa och rädda istället för att stå bredvid och hoppas på det bästa, är en bonus.

Som jag ser det måste nu regeringen och Gabriel Wikström agera fort som fanken så att Stockholm och Skåne som ansökt om att komma igång med utdelning kan sätta igång och rädda liv. Alla liv är ju lika värdefulla, eller hur?

Dagens Medicin skriver idag om Läkemedelsverkets beslut.

Annonser

2 reaktioner på ”Dagens sämsta nyhet

    1. För mig är inte det viktiga om det blir receptfritt eller inte (även om det skulle vara ett väldigt bra alternativ). Det viktiga är att det blir riktigt, riktigt tillgängligt, riktigt, riktigt fort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s