Bakläxan ger oss möjlighet att bli bättre

Precis på samma sätt som jag tror att tidiga betyg i skolan är bra så är jag övertygad om att anmälningar till Patientnämnden, till IVO och olika typer av granskningar som vi själva beställer är viktiga hjälpmedel för oss om vi vill bli bättre. Och precis som ett dåligt betyg känns surt så känns resultaten av olika granskningar ibland väldigt obra. Och det är precis därför det är så viktigt att vi gör dem tidigt och ofta. Det handlar inte om att visa på fel utan på att visa på förbättringspotential.

Den granskning vi nu gjort skiljer sig från tidigare på flera sätt. Våra tidigare granskningar har gjorts när det stormat kring en mottagning under en period och de förbättringsåtgärder som gjorts inte gett resultat. Nu har vi istället valt att se över alla verksamheter, både våra privata och den landstingsdrivna. Vi har också ställt samma frågor, tittat på samma period och jämfört ungefär lika många patientjournaler och behandlingsserier. Det känns bra för det är något jag velat se länge för granskar vi bara en vårdgivare ser vi bara vad just den vårdgivaren kan göra bättre. Granskar vi alla ser vi också vad vi från landstingets sida behöver förändra för att det ska bli lättare för vårdgivarna att göra rätt. Sedan jublar jag inte direkt över resultaten.

När resultaten av kvalitetsgranskningarna av vuxenpsykiatrin nu kommit tillbaka för SLSO och Prima så får vi alla bakläxa, både vårdgivarna och vi själva. Det är framförallt tre saker jag reagerar på:

 • Båda vårdgivarna har enligt granskningen stora brister i journalföringen. För SLSOs del saknas journalföring vid 10%  av de ungefär 900 granskade vårdkontakterna och de kunde också vara bättre och tydligare. För Primas del handlar det om 3%.
 • Båda vårdgivarna behöver bli bättre på att upprätta vårdplaner tillsammans med sina patienter. Vårdplan saknas vid ungefär hälften av behandlingsserierna för båda vårdgivarna och Helseplan som gjort granskningen påtalar också att SLSOs vårdplaner inte alltid är förankrade med patienten.

Det här är de anmärkningar som jag ser som mest problematiska eftersom det påverkar vårdens kvalitet och också kan påverka patientsäkerheten. För mig är det självklart att vårdplaner ska upprättas och att patienten ska vara med på den. Den delaktigheten och inflytandet har de rätt till enligt lag. Men det handlar också om att använda vården klokt: hur håller man samman vården på ett bra sätt om man inte följer upp att det man gör leder rätt?

 • De brister man funnit i registreringarna av vad man gör är också allvarliga eftersom de handlar mer om vår ekonomi och möjligheterna att följa upp vården. Vid granskningen konstaterar man att båda vårdgivarna fått för mycket pengar utbetalt (SLSO 16% och Prima 13% av prestationsersättningen) och båda måste göra rättelser. På den här punkten anser jag att inte bara vårdgivarna utan också vi, alltså landstinget och hälso- och sjukvårdsnämnden, har ett ansvar. Det står helt klart att det är samma typ av felregistreringar som SLSO och Prima gör. För mig betyder det att det system vi har är för krångligt och att det är för lätt att göra fel. Våra vårdgivare ska naturligtvis kunna lägga sin tid och energi på patienterna och inte på att registrera rätt. En översyn av rapporteringskrav/rutiner och ersättningssystem är redan påbörjat och jag ser fram mot att det kommer på plats även om det är en bit kvar eftersom vi alla: vårdgivare, landstinget och patienterna kommer att vinna på det.

Jag vill också lyfta det som faktiskt är positivt: båda vårdgivarna behandlar rätt patienter på rätt sätt, alltså utifrån de nationella och regionala riktlinjer som finns (även om Prima här ligger något sämre till). Det var i och för sig något jag förväntat mig men det är ändå glädjande.

Om några veckor kommer vi få ta del av de granskningar som gjorts av Capio och Praktikertjänst och under hösten kommer också BUP att granskas. Jag ser fram mot dem för dem för patienter som mår psykiskt dåligt har rätt till en riktigt bra vård och vi kan bara säkra det om vi kontinuerligt granskas på olika sätt och använder resultaten på ett bra sätt. Då kan både vi och vårdgivarna bli bättre och utvecklas och framförallt bidrar det till att säkra att patienterna får den vård som de behöver, mår bra av och vill ha.

här skriver DN om granskningen.

Rapporterna kan du ta del av här:

Slutrapport granskning psykiatri_SLSO

Slutrapport granskning psykiatri_PRIMA

 

Annonser

4 reaktioner på ”Bakläxan ger oss möjlighet att bli bättre

 1. Ingrid Borin

  Hej Jessica !
  Du nämner att ytterligare två rapporter ska komma. Kommer du att lägga ut den också.
  Mvh Ingrid

  1. Hej Ingrid

   Självklart. Och senare i höst när den om barn- och ungdomspsykiatrin kommer så kommer jag lägga ut den med.

   Vänliga hälsningar
   Jessica

 2. Ingrid Borin

  Hej Jessica !
  Trots sommartid så undrar jag om de två rapporterna , Capio och Praktikertjänst. De vore intressant att kunna jämföra dessa också.

  Med sköna sommarhälsningar
  Ingrid

  1. Hej Ingrid
   Jag är ledsen att jag inte kunnat svara förrän nu. Har inte haft möjlighet att komma in på bloggen pga dålig internetuppkoppling där jag varit de senaste två veckorna. De var inte färdiga ännu i slutet av juni och med tanke på semestrar så tror jag att vi kommer behöva vänta in dem till efter sommaren och då lovar jag att lägga ut dem så att du och andra också får ta del av de granskningarna.

   Varma hälsningar
   Jessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s