Kabul eller gömd. Vad är valet?

Idag har varit en annorlunda dag. Vår riksdagsledamot, Christina Örnebjär, hade sett till att jag och många andra fick möjlighet att i riksdagshuset få se föreställningen:  Vi har vandrat långt… Vi har vågat allt.

img_6733
Fredrik Lundh Sammeli (S) och Christina Örnebjär (L) båda ur riksdagens tvärpolitiska barnnätverk

 

Föreställningen som gestaltas av nyanlända, familjehemsplacerade och studerande ungdomar handlar om det som de gått igenom och går igenom, om vikten av att lita på andra och att vi inte kan ta något för givet.

img_6735

Det är starka killar och tjejer som är med i pjäsen men också om man är stark så är man så klart svag och brakar ihop ibland. Flera ögon än mina, både på scen och i publiken fuktades, och för en av killarna var det riktigt tufft.

img_6741

Därför har jag idag också också försökt att trösta en kille som i förra veckan fick sitt tredje avslag om asyl. Det betyder att han inte har fler möjligheter att få en ansökan prövad, three-strikes-and you’re out liksom för prövningstillstånd till högsta domstolen är inte mycket att hoppas på. Eller kanske var det så att han tröstade mig. Så kan det också ha varit, jag vet inte. De alternativ han har att välja på är att antingen avvisas till Kabul, en stad där det så sent som i morse smällde en bomb som dödade mer än 80 och skadade över 300 och i ett land som vi av utrikesdepartementet avråds från att besöka eftersom det inte är säkert. Till en stad där han aldrig varit eftersom han kommer från en helt annan del av Afghanistan som han inte varit i på flera år och han inte vet om han har någon anhörig kvar där.

img_6739

I Sverige har han varit sedan hösten 2015 och han har under den här tiden hunnit fylla 18 år, läst in hela grundskolan, lärt sig svenska och börjat jobba efter att fått vänta många månader på det beslut om arbetstillstånd han behövde. Hade arbetstillståndet kommit tidigare hade han jobbat så länge att han kunnat söka förlängt uppehållstillstånd och med tiden fått uppehållstillstånd. Han berättar att Migrationsverket ser farorna för honom att återvända men att han ändå inte får asyl. Han förstår inte reglerna och beslutet.

Det gör inte jag heller. Inte alls. Och självklart, jag kan inte hela den här killens historia och jag förstår att det måste finnas regler. Men. Jag är starkt kritisk till regler och tillämpning av regler som inte är begripliga. Och jag är starkt kritisk till regler som inte är möjliga att vare sig förklara eller försvara.  Idag kunde jag verkligen varken förklara eller försvara. Jag kunde inte heller erbjuda någon tröst.

 

Dagens hjältar: killarna och tjejerna i föreställningen: Vi har vandrat långt… Vi har vågat allt. De bjöd inte bara på en ovanligt stark föreställning utan också på sina liv, känslor, drömmar och rädslor. Tack!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s