Sprutinlägg x 2

I helgen slutade jag skjuta upp det där som är så lätt att skjuta upp: vaccinationen som man egentligen vet man behöver men det egentligen inte finns något sistaminutendatum för när den kommer behövas såsom det gör när man ska på en semesterresa. Jag ligger  som så många andra i gränslandet mellan de som med all säkerhet haft mässling och därmed är skyddade och de som tagit två sprutor och är skyddade mot sjukdomen. Det gör vi alla som är födda mellan 1960  och 1980.  Det var under den här perioden landstingen började ge barnen två sprutor eftersom man insåg att den enda spruta man delat ut tidigare inte gav ett tillräckligt skydd. För oss som inte har tillgång till föräldrar med stenkoll så är det bra att ta ett extra stick i armen eftersom det inte är skadligt att ta en extra och man då skyddar både sig själv och andra från att drabbas av den här läskiga sjukdomen som är ruskigt smittsam och ofta leder till svåra följdsjukdomar eller i värsta fall dödsfall bland personer med sänkt motståndskraft. Så snälla, ta den ändå!, även om du inte gillar sprutor för det kan vara du som räddar ett liv.

spruta

Dagens andra spruta handlar om sprututbytesverksamheten som vi verkligen behöver få på plats. Där behöver vi ha en lösning på plats så snabbt som möjligt och helst igår eftersom verksamheten vi har vid St Göran växt ut ur sina lokaler vilket gör att det blir svårt för de som behöver vården där att få den hjälp de behöver. Det blir också svårt för personalen att göra det jobb de vill kunna erbjuda besökarna. Jag är så innerligt frustrerad över att det tagit en sån tid att hitta andra lämpliga lokaler istället för den vi kikade på tidigare i våras. Precis som på alla andra områden slår lokal- och bostadsbristen till. När den kombineras med fördomar och rädslor medför den att människor inte får den vård och hjälp de behöver och det suger tycker jag. Ett av mina viktigaste mål är att vi snart ska vara i mål och ha hittat möjliga lösningar.

 

2 reaktioner på ”Sprutinlägg x 2

 1. Thomas

  Är inte emot sprututbytet men förstår inte hur du in absurdum kan kämpa fram detta beslut till att ske alldeles intill flera stora lågstadieskolor samt daghem. Trots polisens STARKA rekommendationer mot din aningslöshet. Vore så mycket bättre att förlägga denna verksamhet i sjukhusmiljö, där det inte bor massa människor. Och naturligaste vore väl Huddinge sjukhus. Allt annan är som att leka rysk roulett. Har redan idag kört iväg ett antal sprutmissbrukare som har velat injicera vid Södermalmsskolan men även vid Södermalms montessoriskola som båda ligger mindre än femtio meter ifrån Maria Sjukhus.
  Och nu med detta beslut kommer sådant ske bra mycket mer frekvent.
  Förstår inte logiken i ditt resonemang och att du inte litar på yttranden från till exempel skolor och polismyndigheten.Utan bara tror att det är du som ”känner verkligheten och saknar fördomar”. Smula knas skulle jag vilja säga om detta.

  1. Tack för din synpunkt. Anledningen till att jag kämpar in absurdum är att sprututbyten räddar liv och hälsa för en av de mest utsatta grupperna i vårt samhälle. Eftersom många av de som kommer gå till bytet redan finns i trakterna som du påpekar så tror vi att vi kommer kunna nå dem med det stöd de behöver och också ge dem möjlighet att få lämna in gamla använda sprutor mot nya.

   Det är många som påtalat att de är positiva så länge verksamheten läggs någon annanstans. Ett problem med någon annanstans är att där finns också skolor och boende samt poliser som inte tycker det är lämpligt just där. Ett annat problem är att det inte finns några lokaler eller möjligheter att ställa upp paviljonger på något sjukhusområde i närtid för det är naturligtvis något som vi undersökt. Och att det är möjligt i närtid är en absolut nödvändighet eftersom det kommit långt fler människor till verksamheten vid St Göran jämfört med vad den är anpassad för. Det är inte lämpligt vare sig utifrån brukarnas, de anställdas eller de närståendes behov.

   Det handlar alltså inte om att bara jag känner verkligheten och saknar fördomar utan snarare om att jag väger samman de information som finns och de behov som finns och då är det här inte bara den bästa utan också den enda lösning som finns i närtid och behovet är akut nu.

   Vänliga hälsningar
   Jessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s